Logo

Pszczoła – klucz do ekologicznego i zdrowego życia

Pszczoła – klucz do ekologicznego i zdrowego życia

Mariusz Opoka – Ekspert ds. pszczelarstwa i produktów pszczelich.
Na co dzień związany z firmą Łysoń – sprzęt i produkty pszczele


Intensywny rozwój naszej cywilizacji pozostawia swój trwały ślad w środowisku naturalnym. Dynamiczne zmiany pogodowe, rolnictwo oparte na monokulturze i chemizacji, czy masowo wytwarzana żywność o ubogich wartościach odżywczych, to tylko nieliczne przykłady efektu wywołanego przez niekontrolowany postęp. 

Szybkie tempo życia, nadmiar bodźców zewnętrznych, przyczynia się do wielu schorzeń, charakteryzowanych jako choroby cywilizacyjne. Problem ten zaczyna być już dostrzegany, dzięki czemu podejmowane są próby dokonania zmiany sposobu dotychczasowego myślenia i działania. Przyroda w miarę możliwości, sama stara się przywrócić naturalna równowagę. Jednak bez naszego wsparcia może sobie nie poradzić. Człowiek jako gatunek szczególnie oddziałujący na środowisko naturalne, jest wręcz zobligowany do dołożenia wszelkich starań, aby zmienić to niekorzystne zjawisko za wszelką cenę.

Należy podkreślić, że szczególną rolę w procesie poprawy warunków środowiskowych, odgrywają m.in. owady zapylające, a w szczególności pszczoły miodne, które w przyrodzie pełnią nieocenioną rolę. Ich obecność znacząco wpływa na zwiększenie bioróżnorodności. Z kolei zapylanie krzyżowe wykonywane prze te owady, cechuje się nawet 90% skutecznością, w stosunku do samozapylania. Tym samym, jakość plonów będących efektem zapylania owadów, jest zdecydowanie większa. Warto wspomnieć, że ponad 75% żywności jaką spożywamy, zawdzięczamy właśnie procesom zapylania przez owady.

Pszczoły przez miliony lat swojej ewolucji, wykształciły zdolności adaptacyjne do przetrwania w niekorzystnych warunkach zmieniającego się środowiska naturalnego. Wszystko to dzięki swojej doskonałej organizacji pracy i dbałości o swój dobrostan.

Zapewnienie sobie niezbędnej ilości energetycznego i odżywczego pokarmu, jak również umiejętności wytwarzania innych surowców pszczelich, które stanowią dla nich ochronę przed chorobami i drobnoustrojami oraz innymi niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, to klucz do ich sukcesu.

Pszczoły miodne oprócz zapylania, wytwarzają wspaniałe produkty, które charakteryzują się doskonałą przyswajalnością przez nasz organizm, a jednocześnie wpływają na zdolność naszego organizmu do utrzymania względnej równowagi wewnętrznej, mimo zmian zachodzących w środowisku naturalnym. W dobie suplementowanej żywności i syntetycznych leków, które doraźnie lecząc, powodują równocześnie negatywne skutki dla naszego organizmu, alternatywą stają się właśnie naturalne produkty pszczele. Pamiętajmy, że zdecydowanie bardziej opłacalna jest profilaktyka zdrowotna, niż samo leczenie. W naszym kraju produkty pszczele są wciąż zbyt mało doceniane, a wiedza o ich wyjątkowych właściwościach jest wciąż powierzchowna. Powielane są pewne utarte sformułowania, które sprawiają, że brak nam przekonania do ich skuteczności. Tym czasem należy podkreślić, że profilaktyka produktami pszczelimi polega na permanentnym sięganiu po te wspaniałe surowce. Korzystanie z produktów pszczeli każdego dnia, pozwoli już po około czterech tygodniach odczuć efekt ich stosowania.

Pośród szerokiej palety surowców pszczelich, warto wymienić kilka z nich: miód – produkt o wspaniałych właściwościach odżywczych, będący jednocześnie poprzez zawartość pszczelich enzymów produktem m.in. bakteriostatycznym, który wspiera odporność organizmu. Znakomitym produktem godnym uwagi, jest pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły z kwiatów.

Charakteryzuje się m.in. dużą zawartością białek egzogennych, szerokim wachlarzem witamin, oraz związków mineralnych, które doskonale odżywiają i regenerują nasz organizm, szczególnie w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Kolejnym produktem jest propolis – bogaty w naturalne flawonoidy, olejki eteryczne oraz inne substancja biologicznie aktywne, wykazuje działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne, a nawet jak donosi nauka przeciwwirusowe. Propolis stymuluje odporność naszego organizmu.

Następny produkt, to mleczko pszczele, inaczej zwane żelem królewskim. Mleczko pszczele, to produkt o wysokiej zawartości m.in. aminokwasów egzogennych. Z uwagi na zawartość licznych substancji biologicznie aktywnych, stanowi produkt, przeciwdrobnoustrojowy, przeciwzapalny oraz immunostymulujący. Wpływa korzystanie nie tylko na nasz system immunologiczny, ale również cały układ ośrodkowo nerwowy. Dlatego mleczko pszczele doskonale sprawdza się w stanach osłabienia fizycznego, psychicznego, a nawet depresji.

Wspomniane wyżej produkty pszczele, stanowią tylko nieliczne przykłady korzyści jakie dają nam surowce pszczele. Chodzi bowiem o zasygnalizowanie faktu, jaki niesamowity potencjału posiada ta szczególna dyscyplina jaką jest pszczelarstwo, biorąc pod uwagę zarówno czynniki zdrowotne, jak i środowiskowe. Więcej informacji można znaleźć na stronach: pasiekalyson.pl lub oryginalneprezenty.pl

Warto pamiętać, aby każdego dnia podejmować liczne działania prewencyjne i ekologiczne, wpływające na polepszenie stanu środowiska naturalnego. Niech nasza aktywność przyczynia się do poprawy dobrostanu wszystkich żywych organizmów, w tym nas samych, jak również tych wspaniałych owadów jakimi są pszczoły. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się zdrowiem i zapewnić sobie i naszym przyszłym pokoleniom wspaniałą przyszłość, czego wszystkim życzę w tym szczególnym okresie świąteczno-noworocznym.

Obdarowujmy siebie i bliskich zdrowiem, to najwspanialszy prezent.  Sięgajmy po produkty pszczele.

#smakujcieproduktypszczele

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *